2012 Tavasz

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) tagjainak interneten elérhető, lekérhető médiaszolgáltatásainak elemzése a kiskorúak védelmének szempontjából

A tanulmány áttekintést kíván nyújtani arról, miképp valósul meg a kiskorúak védelme a lekérhető médiaszolgáltatások körében. Mindehhez figyelembe veszi a vonatkozó jogszabályokat, illetve alkalmazásuk gyakorlatát, és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) ajánlásait is. A kiskorúak médiafogyasztási szokásaival kapcsolatban épít a legfrissebb hazai és összeurópai kutatási eredményekre, tekintetbe veszi a korosztály pedagógiai és pszichológiai jellemzőit.

Az elemzés a legfontosabb alapfogalmak értelmezésével indul. Definiálja a lekérhető médiaszolgáltatások körét, kitér azon platformok ismertetésére, melyeken keresztül ezek elérhetők. Részletezi, hogy a médiatartalmaknak a kiskorúak védelme érdekében milyen szabályoknak kell megfelelniük. Kitér arra, pontosan kiket tekinthetünk kiskorúnak. Áttekinti a legfontosabb hazai tapasztalatokat, érinti a nemzetközi gyakorlatot, a jó példákat.

A Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) tagjai több platformon nyújtanak lekérhető médiaszolgáltatásokat (is). A tanulmány elemző része a médiatartalmak tematikáját tekinti át, különös tekintettel azokra, melyek a kiskorúak védelme szempontjából kockázatosak lehetnek. Bemutatja, hogy ez utóbbiak erre milyen módon hívják fel a figyelmet, információt nyújtva besorolásuk helyességéről.

A lekérhető médiaszolgáltatások áttekintését a kiskorúak médiafogyasztási szokásaira vonatkozó kutatás egészíti ki, mely másodlagos és elsődleges forrásokra egyaránt támaszkodik. A szakirodalmi tanulmányok és a nemzetközi (elsősorban angolszász) gyakorlat tapasztalatai mellett a preferenciákat a szülők fókuszcsoportján és a kiskorú Facebook népesség értékítéletein keresztül vizsgálja. A vizsgálat kiemelt célja a jövőbe tekintés, a dokumentum ajánlásainak megalapozása.