A MEME is megállapodott a Médiatanáccsal

A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete, az Önszabályozó Reklám Testület és a Magyar Lapkiadók Egyesülete után a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével kötött megállapodást a médiatanács.Társszabályozási megállapodást kötött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületével (MEME). A közigazgatási szerződést Málnay B. Levente, a MEME és Szalai Annamária, a médiatanács elnöke írta alá.A televíziók és a rádiók önszabályozó szakmai szervezete, a Magyarországi Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete arra kapott felhatalmazást a médiatanácstól, hogy internetes sajtótermékek és lekérhető médiaszolgáltatások tekintetében felügyelje a médiaalkotmány és a médiatörvény bizonyos rendelkezéseinek betartását.

A felhatalmazás vonatkozik egyebek mellett az emberi méltóság, az alkotmányos rend, az emberi jogok és a magánélet védelmére, a közösségekkel szembeni gyűlöletkeltés, a kirekesztés elleni fellépésre, illetve a kiskorúak káros tartalmaktól való elszigetelésére, valamint egyes, a kereskedelmi közleményekkel kapcsolatos szabályokra internetes sajtótermékek és lekérhető médiaszolgáltatások vonatkozásában - sorolták, hozzátéve, hogy ezen túlmenően a lekérhető médiaszolgáltatásoknál eljárhat majd a MEME a magyar művekre vonatkozó műsorkvótákkal, a műsorszámok támogatásával és a termékmegjelenítéssel összefüggő ügyekben is.

Közölték: a MEME tagjai rádiós és televíziós médiaszolgáltatók. Akár tag, akár nem tag egy adott szolgáltató, akkor járhat el vele szemben az egyesület, ha előzőleg a médiatanáccsal kötött szerződés részét képező magatartási kódexet önmagára, illetve valamely médiaszolgáltatására kötelezőnek ismerte el.

Ahogyan a többi hasonló szerződés, ez is rögzíti, hogy a szakmai szervezet különleges esetektől eltekintve kérelemre indíthat eljárást, bírságot nem, csak a magatartási kódexben leírt szankciókat szabhatja ki. Ezek között a legfontosabb és leggyakoribb a nyilvánosság erejének alkalmazása - tájékoztatottak, megjegyezve, hogy a médiatanács a szerződésben meghatározott feladatok ellátásához anyagi támogatást is nyújt a MEME-nek.

A médiatanács korábban a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületével, az Önszabályozó Reklám Testülettel és a Magyar Lapkiadók Egyesületével írt alá társszabályozásra vonatkozó közigazgatási szerződést.

(forrás: MTI )