2012. évi Reklámtorta

Reklámtorta 2012: tovább csökkent a televíziós reklámpiac, több mint tíz százalékos a visszaesés

Budapest, 2013. március 7., csütörtök – Tovább csökkent a televíziós hirdetési piac 2012-ben Magyarországon, a visszaesés meghaladta a tíz százalékot – derül ki a 2012. évi televíziós és rádiós reklámpiaci felmérésből. Az Ernst & Young és a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete (MEME) közös jelentéséből kiderül, hogy a televíziós reklámtorta nagysága tavaly megközelítette az 50 milliárd, a rádiósé pedig a 7 milliárd forintot.

„A 2012-es eredmények az előzetes szakmai várakozásoknak megfelelően alakultak. A televíziós hirdetési bevételek immár negyedik éve csökkennek. A földi sugárzású televíziók továbbra is nézettségük szerinti arányuknál jóval nagyobb mértékben részesülnek a bevételekből” – mondta Havas István az Ernst & Young vezérigazgatója.

„A nagy kereskedelmi tévék mellett tavaly első ízben a kábelcsatornák reklámbevételei is csökkentek, így a visszaesés a teljes televíziós piacot érinti. Egyedül a nem szpotjellegű bevételek – például szponzoráció, termékmegjelenítés – növekedtek jelentős mértékben, de ezek aránya a teljes bevételből még mindig 8 százalék alatti” – hangsúlyozta Kovács Krisztián, a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesületének elnöke.